Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem z moreli z pistacjami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem z moreli z pistacjami - składniki:
  • 600 g dojrzałych moreli
  • 400 g cukru
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta kuminu
  • 50 g niesolonych pistacji
Dżem z moreli z pistacjami - sposób przygotowania: Morele myjemy i usuwamy pestki. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny, kumin, pistacje i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Przekładamy do rondla, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na kolejne 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy owoce na sicie i na chwile je odstawiamy. Przecedzony syrop gotujemy 10 minut na dużym ogniu, następnie dodajemy morele i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowy dżem przekładamy do sterylnych, suchych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.