Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody z rabarbaru

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody z rabarbaru - składniki:
Lody z rabarbaru - sposób przygotowania: Rabarbar przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 8 minut, mieszając. Do drugiego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy ziarenka i wydrążoną laskę wanilii. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę. Ucieramy żółtka z resztą cukru i powoli - stale miksując - wlewamy gorącą śmietankę. Masę wlewamy do rondla po śmietance, podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Przecieramy przez sitko do miski, dodajemy rabarbar, mieszamy, studzimy, a następnie zamrażamy (w maszynce lub w zamrażalniku; jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 20-30 minut). Przygotowujemy pieczony rabarbar: mieszamy go z cukrem, winem, sokiem oraz cieniutko obraną skórką z pomarańczy i imbirem. Rozkładamy cienką warstwą w dużym żaroodpornym naczyniu, pieczemy 10-12 minut w 200°C. Podajemy gorący, kładąc obok każdej porcji kulkę lodów. Deser możemy posypać pokruszonymi migdałami w karmelu.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!

Informacje o Lody z rabarbaru

  • Wiosenne desery

    Wiosenne desery

    ; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Z rabarbaru wyczarujesz także pyszne, domowe lody. Polecamy również nasze przepisy na dietetyczne lody truskawkowe ze stewią oraz lody imbirowo-truskawkowe . Lody z rabarbaru 240 g rabarbaru pokrojonego w plasterki 200 g cukru cytryna 550 ml

  • Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    pistacjami. Lody z rabarbaru 240 g rabarbaru pokrojonego w plasterki 200 g cukru cytryna 550 ml śmietanki kremówki laska wanilii 6 żółtek Pieczony rabarbar: 500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na grube ukośne kawałki 1/2 szklanki cukru 50 ml słodkiego białego wina pomarańcza kawałek imbiru