Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kalafior pod beszamelem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kalafior pod beszamelem - składniki:
Kalafior pod beszamelem - sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dno naczynia do zapiekania smarujemy połową masła, posypujemy tartą bułką. Na patelni podgrzewamy masło, mieszamy z mąką, rozprowadzamy zimnym mlekiem i, mieszając, zagotowujemy. Studzimy. Wbijamy jajko, szybko mieszamy. Przyprawiamy sos solą, cukrem, sokiem z cytryny. Kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, pokrywamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, skrapiamy stopionym masłem i zapiekamy w 190°C. Syrop klonowy użyty do przygotowania oryginalnej wersji deseru można z powodzeniem zastąpić miodem.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Informacje o Kalafior pod beszamelem

  • Musztarda diżońska

    ziemniaków odsmażanych na patelni. Gdy szaleje rozpusta, dodaję ją z tartym żółtym serem do beszamelu, którym polewam kalafior przeznaczony do zapiekania, a gdy panuje dietetyczny reżim, smaruję nią chleb zamiast masłem. W sklepach francuskie marki stanowią najdroższą kategorię