Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Nowoczesny gulasz ostro-słodki
Nowoczesny gulasz ostro-słodki - składniki:
Nowoczesny gulasz ostro-słodki - sposób przygotowania:
Żołądki oczyszczamy dokładnie ze wszystkich skórek i kawałków tłuszczu. Gotujemy w 1 l osolonej wody na wolnym ogniu przez 2 godziny z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie,gdy żołądki już są miękkie ,dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotujemy przez 10 minut.Następnie dodajemy pokroją w piórka cebulę, kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę i wątróbki drobiowe pokrojone w mniejsze kawałki. Dusimy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie wrzucamy do pojemnika pomidory bez skórki,musztardę, oregano,majeranek,rozmaryn i zioła dalmatyńskie. Miksujemy blenderem przez 1 minutę na gęsty sos. Gdy wątróbki już zmiękły, wlewamy nasz sos z pomidorów i musztardy,wszystko mieszamy,posypujemy przyprawą do gulaszu i czekamy około 5 minut aż gulasz zacznie wrzeć. Podajemy ze słodkimi brzoskwiniami i świeżą, posiekaną natką pietruszki oraz świeżym chlebem. Gulasz ten jest bardzo ostry, wspaniale rozgrzewa nasze podniebienia w chłodne jesienne i zimowe dni. Dodatek brzoskwiń czyni go bardzo delikatnym, a musztarda dodaje pikanterii całemu kociołkowi. Jest to bardzo dobry przepis na podanie drobiowych podrobów w taki sposób,że ludzie nie czują do nich oporu. Smakuje nawet dzieciom, czym byłem mile zaskoczony.
- 500 g żołądków drobiowych
- 500 g wątróbek drobiowych
- 400 g pomidoró w puszcze bez skórki
- brzoskwinie w syropie po jednej na talerz
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- średnia cebula
- 2 duże ziemniaki
- 4 czubate łyżeczki musztardy rosyjskiej
- liść laurowy
- łyżeczka soli
- łyżeczka oregano
- łyżeczka przyprawy do gulaszu
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki rozmarynu
- łyżeczka ziół dalmatyńskich
- natka pietruszki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Gulasz wołowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki