Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nowoczesny gulasz ostro-słodki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nowoczesny gulasz ostro-słodki - składniki:
Nowoczesny gulasz ostro-słodki - sposób przygotowania: Żołądki oczyszczamy dokładnie ze wszystkich skórek i kawałków tłuszczu. Gotujemy w 1 l osolonej wody na wolnym ogniu przez 2 godziny z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie,gdy żołądki już są miękkie ,dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i gotujemy przez 10 minut.Następnie dodajemy pokroją w piórka cebulę, kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę i wątróbki drobiowe pokrojone w mniejsze kawałki. Dusimy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie wrzucamy do pojemnika pomidory bez skórki,musztardę, oregano,majeranek,rozmaryn i zioła dalmatyńskie. Miksujemy blenderem przez 1 minutę na gęsty sos. Gdy wątróbki już zmiękły, wlewamy nasz sos z pomidorów i musztardy,wszystko mieszamy,posypujemy przyprawą do gulaszu i czekamy około 5 minut aż gulasz zacznie wrzeć. Podajemy ze słodkimi brzoskwiniami i świeżą, posiekaną natką pietruszki oraz świeżym chlebem. Gulasz ten jest bardzo ostry, wspaniale rozgrzewa nasze podniebienia w chłodne jesienne i zimowe dni. Dodatek brzoskwiń czyni go bardzo delikatnym, a musztarda dodaje pikanterii całemu kociołkowi. Jest to bardzo dobry przepis na podanie drobiowych podrobów w taki sposób,że ludzie nie czują do nich oporu. Smakuje nawet dzieciom, czym byłem mile zaskoczony.
Gulasz wołowy