Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ratatuja z soczewicą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ratatuja z soczewicą - składniki:
Ratatuja z soczewicą - sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy. Bakłażana kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie plastry bakłażana płuczemy z soli, osuszamy.Paprykę, cuknię i bakłażana kroimy w drobną kostkę. Na łyżce oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dodajemy kolejno bakłażana i dwie łyżki oliwy z oliwek extra vergine. Gdy bakłażan będzie już miękki, dodajemy paprykę z cukinią i dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i dusimy 5 minut. Na sam koniec dodajemy pół puszki odsączonej soczewicy i całość doprawiamy bazylią, oregano, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 2 minuty. Danie posypujemy umytą i posiekaną natką.