Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą - składniki:
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą - sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 st. C. Upieczone muffinki studzimy. W tym czasie sparzamy pomarańczę i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z jedną łyżką Fanty (w razie potrzeby można odrobinę dolać). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 75 g orzechów włoskich
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 125 g masła
- 100 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki Fanty pomarańczowej
- Wierzch:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka Fanty pomarańczowej
- skórka starta z jednej pomarańczy
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki