Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą - składniki:
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą - sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 st. C. Upieczone muffinki studzimy. W tym czasie sparzamy pomarańczę i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z jedną łyżką Fanty (w razie potrzeby można odrobinę dolać). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki