Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciastka czekoladowo-migdałowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciastka czekoladowo-migdałowe - składniki:
Ciastka czekoladowo-migdałowe - sposób przygotowania: Migdały powinny być tak drobno zmielone, że powinny przypominać mąkę. Migdały przesiewamy przez sito. 125 g mąki migdałowej, cukier puder, cynamon i kakao powtórnie przesiewamy przez sito. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, nie przestając ubijać piany. Dodajemy mieszankę migdałów, cukru pudru,kakao i cynamonu. Powoli i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy łyżką stołową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można formować dowolne kształty. Ja staram się, żeby to były okręgi. Odstawiamy na 30 min do "wyschnięcia". Pieczemy w uprzednio nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku na drugiej półce od dołu. Czas pieczenia około 12-15 min. Jako dekoracji używam masy marcepanowej, którą mieszam z 2 łyżkami cukru pudru, wałkuję i wykrawam motylki (lub inne motywy), które następie układam na ciastkach.