Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierniczki bożonarodzeniowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Pierniczki bożonarodzeniowe - składniki:
Pierniczki bożonarodzeniowe - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Suche składniki wymieszaj razem w dużej misce. W drugiej misce wymieszaj rozpuszczone masło, miód oraz roztrzepane jajko. Na koniec połącz składniki mokre z suchymi w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiego ciasta owiń je w folię i odstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok 3 mm i wytnij ciasteczka. Piecz ok. 10 minut. Ciasteczka po wyjęciu są jeszcze miękkie. Stwardnieją po ostygnięciu. Wtedy też można je ozdobić, np. lukrem.