Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śliwki z marcepanem w czekoladzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śliwki z marcepanem w czekoladzie - składniki:
  • 24 suszone śliwki kalifornijskie
  • 200 g masy marcepanowej
  • 150 g gorzkiej czekolady (albo 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
  • 3-4 łyżki rumu
Śliwki z marcepanem w czekoladzie - sposób przygotowania: Śliwki zalać rumem i zostawić na kilka godzin, a nalepiej na noc, następnego dnia odcedzić na sitku. Marcepan podzielić na 24 kawałki, każdy kawałek spłaszczyć, ułożyć śliwkę i zlepić. Czekoladę połamać, 100 g przełożyć od miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (wodę podgrzać do ok 50 st. C). Czekolada powinna być płynna, ale gęsta. Miseczkę odstawić na stół, dodać pozostałe 50 g czekolady, poczekać aż się rozpuści, wymieszać. Śliwki zanurzać w czekoladzie (najłatwiej to robić, nadziewając śliwki na patyczek do szaszłyków), układać na papierze do pieczenia, pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu