Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami - składniki:
Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami - sposób przygotowania: Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do momentu, w którym składniki się połączą. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (o wymiarze 26cx14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.