Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowe, razowe, ciasteczka kardamonowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowe, razowe, ciasteczka kardamonowe - składniki:
Domowe, razowe, ciasteczka kardamonowe - sposób przygotowania: W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z kardamonem. Do utartego masła dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę z kardamonem, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka). Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia (można wysmarować i oprószyć mąką). Przygotować miseczkę z 2-3 łyżkami mąki do "maczania" stempla. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, kłaść na papierze i dociskać stempelkiem oprószonym w mące (nadmiar mąki strząsnąć, cienka warstwa wystarczy, by nie przyklejały się do ciasta). Ciastka piec przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.