Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Najlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami
Najlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami - składniki:
Najlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami - sposób przygotowania:
Przygotować wywar jarzynowy zalewając marchewkę, por, pietruszkę, opieczoną na ogniu cebulę, czosnek, seler zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu i gotować około godziny. Buraki umyć, odkroić ogonki, pokroić na ćwiartki. Z ugotowanego bulionu wyjąć jarzyny, dodać buraki i lekko gotować nie doprowadzając do wrzenia około 15 min. Dodać 2 jabłka szara reneta pokrojone na ósemki i znowu gotujemy całość na małym ogniu około 20-30 min. Dodać majeranek. Do smakować i odstawić. Gdyby barszcz był mało intensywny można dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Podawać z pasztecikiem z kapustą i świeżą pietruszką lub koperkiem
Paszteciki świąteczne z kapustą: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każdy wyłożyć kapustę. Skleić boki. Wierzch pasztecików posmarować żółtkiem i posypać np. ziarnami słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 - 15 min, aż nabiorą złotego koloru.
- 1.5 l wody
- 1 kg buraków jednej wielkości
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 korzenie pietruszki
- ziele angielskie
- cebula
- plaster selera
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- pieprz ziarnisty około 10 ziaren
- sól
- 2 jabłka szara reneta
- suszony majeranek
- Paszteciki świąteczne z kapustą:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kapusta z grzybami
- żółtko
Podręczny pasztecik podróżny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki