Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Najlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Najlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami - składniki:
Najlepszy barszcz wigilijny z pasztecikami - sposób przygotowania: Przygotować wywar jarzynowy zalewając marchewkę, por, pietruszkę, opieczoną na ogniu cebulę, czosnek, seler zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu i gotować około godziny. Buraki umyć, odkroić ogonki, pokroić na ćwiartki. Z ugotowanego bulionu wyjąć jarzyny, dodać buraki i lekko gotować nie doprowadzając do wrzenia około 15 min. Dodać 2 jabłka szara reneta pokrojone na ósemki i znowu gotujemy całość na małym ogniu około 20-30 min. Dodać majeranek. Do smakować i odstawić. Gdyby barszcz był mało intensywny można dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Podawać z pasztecikiem z kapustą i świeżą pietruszką lub koperkiem Paszteciki świąteczne z kapustą: Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każdy wyłożyć kapustę. Skleić boki. Wierzch pasztecików posmarować żółtkiem i posypać np. ziarnami słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 - 15 min, aż nabiorą złotego koloru.
Podręczny pasztecik podróżny