Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser jogurtowy z biszkoptami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Deser jogurtowy z biszkoptami - składniki:
  • 2 duże gruszki (lub 8-9 świeżych fig)
  • Syrop:
  • 2 łyżki grenadiny
  • szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 ziarna kardamonu
  • ok. 120 g biszkoptów (4-5 ciastek na porcję)
  • ok. 500 g naturalnego gęstego jogurtu
Deser jogurtowy z biszkoptami - sposób przygotowania: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Usuwamy pestki i kroimy owoce na cienkie plasterki (jeżeli robimy deser z figami, kroimy je na ćwiartki lub na sześć części). W garnuszku mieszamy: grenadinę, wodę, cukier i rozgniecione ziarna kardamonu. Wkładamy do płynu plasterki gruszek i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy je z syropu, płyn redukujemy, a gdy zmniejszy objętość o połowę, zdejmujemy z ognia. Wkładamy do syropu gruszki i odstawiamy, by przestygły (figi gotujemy 5-7 minut, a dalej postępujemy jak z gruszkami). W pucharkach układamy jogurt, pokruszone biszkopty i owoce polane syropem.