Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Jajka zapiekane ze szpinakiem - składniki:
Jajka zapiekane ze szpinakiem - sposób przygotowania: Szpinak płuczemy, blanszujemy, odcedzamy i siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Rozpuszczamy 25 g masła, wsypujemy mąkę i mieszając, podgrzewamy około minuty. Powoli wlewamy połowę śmietany i mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wrzucamy pokrojoną szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wlewamy warstwę masy szpinakowo-szynkowej, wbijamy jajko, a na wierzch kładziemy po łyżce śmietany i startego sera. Foremki wkładamy do większego naczynia wypełnionego do połowy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika (180°C). Pieczemy ok. 12 minut. Przed podaniem posypujemy tymiankiem.
Jajka faszerowane guacamole