Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wstążki z ogórka z sosem pomidorowym i kolendrą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wstążki z ogórka z sosem pomidorowym i kolendrą - składniki:
  • 2 duże ogórki (ze skórą; pozbawione pestek)
  • łyżka soli
  • 450 g dojrzałych pomidorów (bez skóry; bez pestek pokrojonych w kostkę)
  • 6 dymek (pokrojonych w cienkie plasterki)
  • ząbek czosnku (zblanszowany i zmiażdżony)
  • garść liści kolendry (drobno posiekanych)
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
Wstążki z ogórka z sosem pomidorowym i kolendrą - sposób przygotowania: Ogórki kroimy wzdłuż na cieniutkie paski, najlepiej ostrą obieraczką do warzyw. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Z pozostałych składników przygotowujemy dressing: lekko rozgniatamy i mieszamy je razem. Paski ogórków odciskamy, osuszamy na papierowym ręczniku. Układamy na dużym płaskim talerzu i polewamy dressingiem.