Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zrazy polskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zrazy polskie - składniki:
Zrazy polskie - sposób przygotowania: Mięso kroimy na cienkie plastry i rozbijamy. Przygotowujemy farsz. Bułkę tartą rumienimy na 100 g masła i dolewamy mleko. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z rozkłóconymi jajkami. Przyprawiamy majerankiem, koperkiem, pietruszką oraz solą i pieprzem. Plastry cielęciny smarujemy farszem, zawijamy i obwiązujemy nitką. Obsmażamy chwilę na maśle, następnie przekładamy do rondla, podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem 20-25 minut. 5 minut przed końcem wlewamy śmietanę. Rada: Przed podaniem obiadu nie zapomnijmy zdjąć nitki, którą były obwiązane zrazy do smażenia i duszenia.

Informacje o Zrazy polskie

  • Kasza jęczmienna na 7 sposobów

    Kasza jęczmienna na 7 sposobów

    wypełnia się je również różnymi farszami, np. plastrami boczku, słupkami kiszonych ogórków lub podsmażonym mielonym mięsem. Zrazy polskie bite zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem Przepis dla 4 osób 800 g wołowiny bez kości (np. wołowina zrazowa) 300 g boczku wędzonego 500 g borowików 1

  • Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    , które naszym zrazom składa krytyk najbardziej surowy - zaborca. Major Płut dodaje przy okazji: "Najlepszą jest po zrazach zakąską gadanie/ Z paniami tak pięknymi jak wy, piękne Panie!". Czyżby zrazy polskie przydawały elokwencji? Miały moc afrodyzjaku? Zapewne nie powstała jeszcze żadna