Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki wytrawne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki wytrawne - składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w płatach
  • biała część grubego pora
  • 250 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • sól
  • 250 g świeżo startego żółtego sera (gouda; warmiński; morski)
  • 4/5 szklanki kremówki
  • 3 jaja
  • ostra papryka
Babeczki wytrawne - sposób przygotowania: Pory myjemy, osuszamy, kroimy w cieniutkie ćwierćplasterki. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni, odsączamy z tłuszczu i przekładamy na talerzyk. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy pory, doprawiamy solą, a gdy wystygną, mieszamy z żółtym serem, kremówką, lekko ubitymi jajami i skwarkami boczku, przyprawiamy do smaku papryką i ewentualnie jeszcze solą. Z lekko rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy krążki takiej wielkości, by można było wyścielić nimi dno i boki foremek (najlepiej troszkę większych niż do muffinek). Miseczki ciasta napełniamy po brzegi farszem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż się zrumienią.