Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekane kopytka ze szpinakiem i łososiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zapiekane kopytka ze szpinakiem i łososiem - składniki:
Zapiekane kopytka ze szpinakiem i łososiem - sposób przygotowania: Przygotuj kopytka: Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Wbij jajko, dodaj mąkę i delikatnie, ale szybko wyrób gładkie ciasto. Ciasto krój na spore kawałki. Formuj z nich wałki o średnicy około 3 cm, a następnie lekko posypuj je mąką. Wycinaj kopytka pod lekkim skosem. W garnku zagotuj osoloną wodę. Na wrzątek wrzucaj kopytka i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Odstaw do ostudzenia. Przygotuj dodatki: Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojona marchewkę, posól i podsmażaj, aż nieco zmięknie. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty szpinak. Podduś, aż szpinakowe listki widocznie stracą objętość. Dodaj mleko oraz serek (lub śmietanę) i gotuj, aż sos nieco się zredukuje, a następnie dopraw gałką, pieprzem i solą (ostrożnie ? łosoś jest słony). Na koniec dodaj sery oraz podzielonego na kawałki łososia. Kopytka ułóż w formie żaroodpornej i zalej sosem z dodatkami. Piecz przez około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj na gorąco.
Koń by się uśmiał, że jakby wiedział, że tak łatwo można zrobić kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym