Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Klopsiki w sosie z kremowego serka
Klopsiki w sosie z kremowego serka - składniki:
Klopsiki w sosie z kremowego serka - sposób przygotowania:
Przygotuj klopsiki: mięso wymieszaj z cebulką, czosnkiem, musztardą, roztrzepanym jajkiem i bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Uformuj klopsiki wielkości sporego orzecha włoskiego. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na sporej patelni, do zrumienienia. Przełóż na talerz na czas przygotowania sosu.
Przygotuj sos: na tę samą patelnię, na której smażyły się klopsiki, wlej bulion poczekaj, aż się zagotuje. Serek lub śmietanę przełóż do większego, odpornego na wysokie temperatury kubka. Powoli dodawaj gorący bulion lub wywar i mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy mieszanina będzie już dosyć gorąca, wlej ją do pozostałego na patelni bulionu i dobrze wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj klopsiki i duś na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Podawaj na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.
- Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę (lub zmielona wraz z mięsem)
- 2 przeciśnięte przez praskę (lub drobno posiekane) ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- Sos:
- 500 ml bulionu lub wywaru
- 250 g kremowego serka (lub śmietany 18%)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- Do dekoracji: natka pietruszki
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym
Informacje o Klopsiki w sosie z kremowego serka
-
Menu dnia z egzotycznym deserem
: daretocook.pl Z czym podawać klopsiki w kremowym sosie? Najlepiej pasuje do nich surówka z czerwonej kapusty lub buraczki oraz ziemniaki (opiekane lub tłuczone). Klopsiki w sosie z kremowego serka Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
-
Sos serowy - nie tylko do makaronu
można spotkać w wielu kuchniach świata, szczególnie europejskich, najpopularniejsze są w Skandynawii. Zwykle podaje się je z sosem i ziemniakami, a niekiedy także żurawiną. Świetnie pasują do nich również ogórki konserwowe, a także surówka z czerwonej kapusty. Klopsiki w sosie z kremowego serka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki