Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Falafele w warzywach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Falafele w warzywach - składniki:
Falafele w warzywach - sposób przygotowania: Bakłażana myjemy, kroimy na dość grube plastry, posypujemy solą, po 15 minutach płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grube półplasterki, cukinię i miąższ papryki - w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu oleju smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy najpierw na dość silnym ogniu, później na mniejszym, od czasu do czasu skrapiając bulionem. W tym czasie robimy falafele: wszystkie składniki masy, oprócz oleju i ziaren sezamu, miksujemy w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formujemy nieduże kulki, otaczamy je w ziarenkach sezamu. Smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie równomiernie się przyrumieniły. Następnie razem z pokrojonymi na połówki pomidorkami i oliwkami dokładamy je do sosu warzywnego, zalewamy winem i dusimy ok. 15 minut, delikatnie mieszając. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Rada: Tę potrawę można również przyrządzić z mięsem, dodając do warzyw zamiast falafeli małe klopsiki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego.
Falafele