Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Falafele w warzywach
Falafele w warzywach - składniki:
Falafele w warzywach - sposób przygotowania:
Bakłażana myjemy, kroimy na dość grube plastry, posypujemy solą, po 15 minutach płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grube półplasterki, cukinię i miąższ papryki - w kostkę. Na rozgrzanym w rondlu oleju smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy najpierw na dość silnym ogniu, później na mniejszym, od czasu do czasu skrapiając bulionem. W tym czasie robimy falafele: wszystkie składniki masy, oprócz oleju i ziaren sezamu, miksujemy w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formujemy nieduże kulki, otaczamy je w ziarenkach sezamu. Smażymy w dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie równomiernie się przyrumieniły.
Następnie razem z pokrojonymi na połówki pomidorkami i oliwkami dokładamy je do sosu warzywnego, zalewamy winem i dusimy ok. 15 minut, delikatnie mieszając. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Rada: Tę potrawę można również przyrządzić z mięsem, dodając do warzyw zamiast falafeli małe klopsiki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego.
- 600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc)
- pęczek natki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka soli
- 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżka mielonej kolendry
- łyżka kminu rzymskiego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g ziaren sezamu
- olej do smażenia
- Sos warzywny:
- bakłażan
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- młoda cukinia
- po strąku zielonej oraz czerwonej i żółtej papryki
- 4 łyżki oleju
- 12 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
- kilka listków bazylii
Falafele
Informacje o Falafele w warzywach
-
Falafel - czas na kulinarny eksperyment (PRZEPISY)
". Falafel w warzywach (przepis) Składniki: - 600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc) - pęczek natki - cebula - 3 ząbki czosnku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki