Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wyborne zrazy siekane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wyborne zrazy siekane - składniki:
Wyborne zrazy siekane - sposób przygotowania: Jedną cebulę pieczemy w piekarniku, grzyby moczymy godzinę w małej ilości wody. Mięso z tłuszczem drobno siekamy, dodajemy wcześniej namoczoną i odsączoną bułkę, upieczoną i roztartą cebulę, żółtka lub całe jajko, mieszamy i doprawiamy masę solą i pieprzem. Formujemy podłużne zrazy. Słoninę drobno siekamy, smażymy w płaskim rondlu. Wkładamy oprószone mąką zraziki. Rumienimy je ze wszystkich stron. Wlewamy rosół, dokładamy posiekane grzyby i całą obraną cebulę. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie usuwamy cebulę, a do rondla wlewamy śmietanę. Dusimy kolejne 15 minut (sos powinien nieco ściemnieć).