Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mazurek z pomarańczami
Mazurek z pomarańczami - składniki:
Mazurek z pomarańczami - sposób przygotowania:
Z mąki, masła, zwykłego cukru, żółtek i araku jak najszybciej zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy je na 2-3 placki grubości 0,5 cm, układamy je w wyścielonych pergaminem do pieczenia blachach, nakłuwamy widelcem, wsuwamy do gorącego (200°C) piekarnika i pieczemy 15 minut. Cytrusy szorujemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie ścieramy na tarce. Wsypujemy cukier puder i ucieramy, po czym przekładamy do rondla i, mieszając, podgrzewamy ok. 30 minut, aby masa dobrze odparowała i zgęstniała. Upieczone placki wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na pergaminie na blat kuchenny. Na każdym placku rozsmarowujemy część (1/2 lub 1/3 - w zależności od liczby placków) masy pomarańczowej, zostawiając wzdłuż brzegów wąskie marginesy ciasta. Dekorujemy plasterkami pomarańczy.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki