Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasztet wykwintny alzacki
Pasztet wykwintny alzacki - składniki:
Pasztet wykwintny alzacki - sposób przygotowania:
Mięso z pokrojoną i zrumienioną na łyżce masła cebulą, liście laurowe mieszamy z winem. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i na 2 dni wstawiamy do lodówki. Następnie wyjmujemy mięso z marynaty, 3 razy mielemy, mieszamy z żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek, doprawiamy. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy do połowy wysokości masą, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy pasztet do piekarnika (190°C). Pieczemy godzinę. Rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki przecedzonej marynaty, a pozostałą marynatę odparowujemy tak, aby zostało 1/2 szklanki. Rozprowadzamy płynem napęczniałą żelatynę i zagotowujemy, cały czas mieszając. Tężejącą galaretką zalewamy przestudzony pasztet, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by galareta zastygła.
- 250 g cielęciny (najlepiej zadniej)
- 250 g wieprzowiny z łopatki
- litr białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- mielone przyprawy:
- imbir
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- pieprz+cayenne">pieprz cayenne i biały pieprz
- 3 goździki
- sól
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki żelatyny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki