Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet delikatny rybny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet delikatny rybny - składniki:
Pasztet delikatny rybny - sposób przygotowania: Ryby wkładamy do wrzącego wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie. Wyjmujemy je z wywaru i odkładamy. Bułkę namaczamy w mleku. Rybę i odciśniętą bułkę miksujemy, a potem przecieramy przez sito. Masło roztapiamy, mieszając, wsypujemy mąkę i, nie przerywając mieszania, jeszcze chwilę podsmażamy. Rozprowadzamy zasmażkę zimnym mlekiem i gotujemy, mieszając, a gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Żółtka mieszamy z odrobiną gorącego sosu i wlewamy do rondelka, energicznie mieszając. Masę rybną łączymy z sosem, doprawiamy, a następnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Żaroodporną formę lub mniejsze foremki smarujemy masłem, napełniamy masą i wstawiamy do gorącego (180°C) piekarnika. Pieczemy, aż powierzchnia pasztetu się zrumieni.

Informacje o Pasztet delikatny rybny

  • Jak zrobić pasztet?

    Jak zrobić pasztet?

    . Pasztet można przechowywać zamrożony. Zobacz inne przepisy na domowy pasztet: Pasztet staropolski Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli Pasztet cielęcy Pasztet delikatny rybny Pasztet drobiowy wielkanocny Świąteczny pasztet z jajek Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega