Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron na zielono

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron na zielono - składniki:
  • 450 g makaronu tagliatelle
  • szklanka cukinii pokrojonej w kostkę
  • szklanka zielonego groszku
  • 3/4 szklanki pokruszonego sera koziego\
  • szalotka w plasterkach
  • 2 łyżki oliwy (i trochę do makaronu)
  • skórka starta z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
Makaron na zielono - sposób przygotowania: Gotujemy makaron al dente. Odlewamy 1/2 szklanki wody po jego ugotowaniu. Odcedzamy makaron i mieszamy z odrobiną oliwy. Wlewamy na dno garnka oliwę i podgrzewamy chwilę. Dodajemy szalotkę i podsmażamy 2-3 minuty, mieszając. Następie wsypujemy cukinię i zostawiamy na 2 minuty. Wrzucamy groszek, szczyptę soli i dusimy kilka minut. Łączymy makaron z warzywami, podlewamy połową wody po gotowaniu. Podgrzewamy 1-2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia. Mieszamy z serem kozim, skórką z cytryny - i nasz makaron jest gotowy do podania. Rada: Zarówno makaron, jak i warzywa w tej potrawie powinny być al dente. Tylko wtedy zachowają pełnię smaku i wartości odżywcze.