Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak w morelach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak w morelach - składniki:
Kurczak w morelach - sposób przygotowania: Cebulę smażymy na łyżce oliwy i łyżce masła 10 minut, aż zmięknie. Przekładamy na półmisek. Wlewamy do garnka resztę oliwy, dodajemy masło. Piersi kurczaka kładziemy na tłuszczu skórką do dołu. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Dorzucamy cebulę, cynamon, imbir, liść laurowy, miód, morele, wlewamy bulion i wino. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy10 minut. Wsypujemy orzechy, mieszamy i podgrzewamy bez przykrycia kolejne 5 minut.

Informacje o Kurczak w morelach

  • Menu dnia z nutą słodyczy

    Menu dnia z nutą słodyczy

    kurczaka. Kurczak w morelach 4 piersi kurczaka ze skórą cebula pokrojona w cienkie plastry szklanka suszonych moreli 2 szklanki bulionu drobiowego szklanka białego wina 1/2 szklanki połówek orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kawałek kory cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru liść

  • Szybki i pyszny obiad po pracy

    Szybki i pyszny obiad po pracy

    kurczaka serwuj na przykład z kuskusem lub ryżem. Kurczak w morelach 4 piersi kurczaka ze skórą cebula pokrojona w cienkie plastry szklanka suszonych moreli 2 szklanki bulionu drobiowego szklanka białego wina 1/2 szklanki połówek orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kawałek kory