Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki z szynką i jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartaletki z szynką i jabłkami - składniki:
  • Ciasto serowe:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • szklanka mąki
  • pieprz
  • sól
  • ew. 1-2 żółtka
  • Farsz:
  • 4-5 łyżki pokruszonego sera
  • niebieską pleśnią
  • 4-5 jabłek
  • 5-6 plastrów prosciutto lub innej surowej szynki dojrzewającej
  • 100 g ciemnych winogron
  • kilka listków szałwii
Tartaletki z szynką i jabłkami - sposób przygotowania: Masło i ser ścieramy na tarce. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do natłuszczonych foremek, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem pleśniowym (trochę sera zostawiamy). Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i kładziemy na warstwie sera. Z plastrów szynki formujemy różyczki i układamy na wierzchu. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy resztą sera. Dekorujemy winogronami i listkami szałwii.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta