Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Batoniki figowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Batoniki figowe - składniki:
  • 10-11 suszonych fig
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki suszonych rodzynek
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki zmielonego wcześniej siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki siemienia niemielonego
Batoniki figowe - sposób przygotowania: Wszystkie suszone owoce i pestki (poza siemieniem mielonym i niemielonym) moczymy w zimnej wodzie około godziny. Odsączamy. Namoczone, odsączone owoce i pestki miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski. Dosypujemy partiami zmielone oraz niezmielone siemię, energicznie mieszając. Musi się równomiernie rozłożyć w masie. Masę przekładamy do płaskiej foremki teflonowej wyłożonej folią spożywczą (dla ułatwienia wyjmowania zostawiamy z każdej ze stron trochę folii). Ugniatamy, wyrównujemy sylikonową szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Wstawiamy na noc do lodówki. Masę wyjmujemy, unosząc folię, odwracamy do góry nogami, przekładamy na deskę do krojenia, odklejamy folię, tniemy na prostokąty.

Informacje o Batoniki figowe

  • Smaczne i zdrowe menu z dyniową zupą

    Smaczne i zdrowe menu z dyniową zupą

    minerałów, np. magnezu, potasu czy żelaza. Batoniki figowe 10-11 suszonych fig 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki suszonych daktyli 1/2 szklanki suszonych rodzynek 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki zmielonego wcześniej siemienia lnianego 1/2 szklanki

  • Dania pełne błonnika

    Dania pełne błonnika

    . Batoniki figowe 10-11 suszonych fig 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki suszonych daktyli 1/2 szklanki suszonych rodzynek 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki zmielonego wcześniej siemienia lnianego 1/2 szklanki siemienia niemielonego Wszystkie suszone owoce

  • Wszystko może być koszerne. Sushi, gęś i coca-cola. O kuchni żydowskiej rozmawiamy z Barbarą Kirshenblatt-Gimblett

    Wszystko może być koszerne. Sushi, gęś i coca-cola. O kuchni żydowskiej rozmawiamy z Barbarą Kirshenblatt-Gimblett

    pić wody z kranu, bo pod mikroskopem można zobaczyć w niej maleńkie skorupiaki. To jest zupełnie nowa moda. Przemysł koszerny eksplodował. Co roku w Nowym Jorku są targi koszerne w największym, najpotężniejszym budynku, gigantycznym wprost nie do wyobrażenia. W Polsce znalazłam batonik figowy w