Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasteczka w płatkach migdałów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasteczka w płatkach migdałów - składniki:
Ciasteczka w płatkach migdałów - sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło, pokruszone drożdże i sól, po czym siekamy jak na kruszonkę i szybko zagniatamy. Zawijamy ciasto w ściereczkę lub złożoną gazę i wkładamy do garnka z zimną wodą. Mniej więcej po 20 minutach wyjmujemy, odwijamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 4-5 mm. Kieliszkiem wycinamy niewielkie krążki, smarujemy rozmąconymi żółtkami, posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Układamy na blasze w odstępach. Pieczemy na rumiano w 190°C (10-12 minut).