Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z anchois i kaparami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z anchois i kaparami - składniki:
Tarta z anchois i kaparami - sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto. Drożdże i cukier rozprowadzamy ciepłym mlekiem i mieszamy z mąką. Dodajemy sól, jajka i miękkie masło, zagniatamy ciasto. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy, by wyrosło. Przygotowujemy farsz. Posiekaną cebulę i roztarty z solą czosnek smażymy na oliwie. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Wkładamy liść laurowy, przykrywamy i dusimy ok. 25 minut. Dodajemy posiekane kapary, solimy i mieszamy. Większością wyrośniętego ciasta wylepiamy formę do tart wysmarowaną oliwą. Na cieście równomiernie rozkładamy nadzienie, pozostawiając przy brzegu formy margines (1 cm) ciasta. Na wierzchu układamy oliwki i zrolowane filety anchois. Z odłożonego ciasta formujemy wałek długości równej obwodowi formy. Układamy go wokół brzegu ciasta i smarujemy oliwą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240°C. Podajemy na gorąco.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta