Leczo z cukinii z kiełbasą na obiad
Lato sprzyja rodzinnym spotkaniom w dużym gronie, zjazdy po latach, urodziny, imieniny, komunie okazje same się mnożą. Zamiast tradycyjnego obiadu, który generuje mnóstwo czasu, warto pomyśleć o smacznej alternatywie. Szczegóły poniżej.
Leczo z kiełbasą i cukinią - lista składników na około pięć porcji
Co będzie potrzebne do przygotowania leczo z kiełbasą i cukinią?
- cukinia - 4 średnie sztuki,
- cebula - 2 sztuki,
- czosnek - 2 ząbki,
- papryka- 2 sztuki,
- kiełbasa - 200 g,
- boczek- 200 g,
- woda - pół szklanki,
- kilka pomidorów,
- olej - 2 łyżki,
- przyprawy: pieprz, sól, papryka w proszku, majeranek, bazylia, oregano, liście laurowe, natka pietruszki, rozmaryn.
Wiemy już, co kupić do przygotowania leczo z kiełbasą i cukinią. Czas na konkretną instrukcję. Chcesz wiedzieć jak zrobić leczo cukiniowe? Przepis dostępny jest poniżej.
Leczo cukiniowe - krok po kroku
- Cukinie należy umyć, wysuszyć i poodcinać końce.
- Następnie kroimy cukinię w kostkę.
- Papryka należy umyć, wysuszyć i podzielić na pół. Następnie czyścimy pestki i ogonki. Na koniec kroimy paprykę w kostkę.
- W kolejnym kroku obieramy cebulę i także kroimy w kostkę.
- Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, następnie usuwamy skórkę i kroimy je w kostkę.
- Na patelni podsmażamy kiełbasę oraz boczek, po upływie kilku minut dodajemy cebulę oraz paprykę. Wszystkie te składniki mieszamy i dalej smażymy na małym ogniu.
- W kolejnym kroku należy przyszykować duży garnek i przełożyć do niego wszystkie składniki.
- Następnie dodajemy liście laurowe, starty czosnek i cukinię. Na koniec całość należy dodatkowo posolić, dodać pieprzu i dolać wodę.
- Następnie dusimy składniki pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu aż cukinia zmięknie i będzie można bez trudu wbić w nią widelec.
- Na koniec dodajemy pomidory i doprawiamy całość papryką w proszku.
- Kropką nad i tego przepisu są zioła, po dodaniu wszystkich składników gotujemy leczo z cukinii przez kolejne 5 minut.
Leczo z cukinią - jak podawać?
Idealnie smakuje w glinianych miseczkach, leczo z cukinią powinno być też gorące, ta potrawa ma nas rozgrzać po długim spacerze w deszczu lub pobudzić nasze siły witalne po długiej rodzinnej imprezie. Część osób z pewnością uzna, że to taka trochę zupa. Tej grupie do pełnej satysfakcji wystarczy podać świeży chleb z odrobiną masła. Kromka moczona w leczo to coś, co po prostu rozpływa się w ustach. Smacznego!
Zobacz też: Co można zrobić z cukinii? Przepisy nie tylko na słono
Zobacz wideo
Leczo w bułce - wersja przenośna