Pumpernikiel
- Zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 350 g brązowego gruboziarnistego bulguru (lub tłuczonego żyta jeśli uda się je dostać)
- 350 ml wody
- Do zaparzenia żyta:
- 200 g ziaren żyta
- 350 ml wrzącej wody
- 150 g brązowego gruboziarnistego bulguru (lub tłuczonego żyta jeśli uda się je dostać)
- Oraz:
- 550 g brązowego gruboziarnistego bulguru (lub tłuczonego żyta jeśli uda się je dostać)
- 150 ml wody
- 20 g soli
- 120 ml prostego syropu z cukru trzcinowego
- mąka żytnia do podsypywania
- olej do natłuszczenia formy
Informacje o Pumpernikiel
-
Pumpernikiel
pumpernikiel to idealny chleb dla osób odchudzających się. Gdyby nie to, że najlepiej smakuje grubo posmarowany masłem. Pumpernikiel i piwo tworzą parę idealną, dobraną lokalnie, mocno osadzoną w niemieckiej tradycji. Ale opowiadano mi o przyjęciu, na którym kucharz podał czarne kanapeczki z wiejskim masłem i
-
Oliwki
. Następnie dodać olej i połowę koniaku. Przełożyć do miski. Polać resztą koniaku. Podjadać z grillowanym pieczywem, chrupiącą bagietką. Oliwka 2. Pomysł. 1 paczka pumpernikla, 1 op. twardego sera feta, 300 g czarnych oliwek, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól
-
W poszukiwaniu polskich smaków - FIT tartinki z Konfiturą Wiśnia Nadwiślanka Herbapol
szerokości ok. 1 cm i delikatnie rozbij je dłonią. Całość przypraw solą i pieprzem, obsyp posiekanym tymiankiem oraz rozmarynem, a na końcu skrop oliwą. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj polędwiczki i smaż na dużym ogniu ok. 1,5 minuty z każdej strony. Pumpernikiel pokrój na małe kwadraciki lub wytnij z niego
-
Doskonała polędwica z dorsza (PRZEPIS)
świeżej mięty 1 ząbek czosnku 250 ml oliwy truflowej 150 g pumpernikla 2 żółtka ugotowane w 63°C 75 g masła 150 g malin 3 g cynamonu 100 ml syropu cukrowego 2 g agar agar Sposób przygotowania: Przygotowujemy rybę. Polędwicę z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na dwie równe części i
-
Pieczarka
pieprzem. To jest absolutnie kaloryczna sałatka doskonała do pumpernikla Wersja light - majonez zastąpić jogurtem (2 opakowania). To jest absolutnie doskonały dodatek do śledzia. Marta Gessler
-
Tatar trzy razy
, sokiem z cytryny oraz skórką cytrynową, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, uformuj porcje i ułóż na talerzach, w towarzystwie cząstek cytryny i ziół. Tak przygotowany tatar dobrze smakuje z ciemnym pieczywem, np. pumperniklem. Zobacz tez przepis na tatara z łososia z kolendrą oraz tatara z
-
Kanapeczki w wersji mini - na śniadanie, kolację, przekąskę
Składniki 10-12 paluszków: 10-12 kromek pieczywa razowego lub pumpernikla 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 1-2 łyżeczki masła 4 rzodkiewki Kromki posmaruj masłem i ułóż na nich szynkę i ser oraz plasterki rzodkiewek. Złóż piętrowo po trzy kromki i pokrój w małe paluszki, zepnij je wykałaczką
-
Sos holenderski - z czym smakuje najlepiej?
... Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Potrzebne składniki: Kruszonka z pumpernikla: - 2 kromki pumpernikla - 1 łyżka stopionego masła - sól - pieprz Kwaśny sos holenderski: - 4 łyżki soku z kiszonej kapusty - 4 żółtka - 1/2 szklanki stopionego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki