Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pumpernikiel

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pumpernikiel - składniki:
  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 350 g brązowego gruboziarnistego bulguru (lub tłuczonego żyta jeśli uda się je dostać)
  • 350 ml wody
  • Do zaparzenia żyta:
  • 200 g ziaren żyta
  • 350 ml wrzącej wody
  • 150 g brązowego gruboziarnistego bulguru (lub tłuczonego żyta jeśli uda się je dostać)
  • Oraz:
  • 550 g brązowego gruboziarnistego bulguru (lub tłuczonego żyta jeśli uda się je dostać)
  • 150 ml wody
  • 20 g soli
  • 120 ml prostego syropu z cukru trzcinowego
  • mąka żytnia do podsypywania
  • olej do natłuszczenia formy
Pumpernikiel - sposób przygotowania: Mieszamy składniki zaczynu, odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Całe ziarna żyta zalewamy 200 ml wrzątku, bulgur lub tłuczone żyto 150 ml wrzątku. Odstawiamy na noc. Zaparzone całe ziarna żyta zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez godzinę. Dokładnie cedzimy. Mieszamy z zaczynem oraz z namoczonym i suchym bulgurem. Dodajemy wodę, sól, syrop cukrowy, wyrabiamy na jednolite ciasto - powinno być zwarte, trochę lepkie, ale musi łatwo odchodzić od miski. Oprószamy mąką i odstawiamy na 40 minut. Natłuszczamy i oprószamy mąką długą keksówkę, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 3 godziny, aby wyrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 150oC. Ciasto smarujemy wodą. Keksówkę szczelnie owijamy w kilka warstw folii aluminiowej, wsuwamy na dolną półkę piekarnika. Pieczemy przez godzinę, zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy 13 godzin. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy pumpernikiel na godzinę. Odwijamy z folii, wyjmujemy bochenek, zawijamy go szczelnie w ściereczkę i zostawiamy na 24 godziny. Wtedy można pokroić chleb.

Informacje o Pumpernikiel

  • Pumpernikiel

    pumpernikiel to idealny chleb dla osób odchudzających się. Gdyby nie to, że najlepiej smakuje grubo posmarowany masłem. Pumpernikiel i piwo tworzą parę idealną, dobraną lokalnie, mocno osadzoną w niemieckiej tradycji. Ale opowiadano mi o przyjęciu, na którym kucharz podał czarne kanapeczki z wiejskim masłem i

  • Oliwki

    . Następnie dodać olej i połowę koniaku. Przełożyć do miski. Polać resztą koniaku. Podjadać z grillowanym pieczywem, chrupiącą bagietką. Oliwka 2. Pomysł. 1 paczka pumpernikla, 1 op. twardego sera feta, 300 g czarnych oliwek, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól

  • W poszukiwaniu polskich smaków - FIT tartinki z Konfiturą Wiśnia Nadwiślanka Herbapol

    W poszukiwaniu polskich smaków - FIT tartinki z Konfiturą Wiśnia Nadwiślanka Herbapol

    szerokości ok. 1 cm i delikatnie rozbij je dłonią. Całość przypraw solą i pieprzem, obsyp posiekanym tymiankiem oraz rozmarynem, a na końcu skrop oliwą. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj polędwiczki i smaż na dużym ogniu ok. 1,5 minuty z każdej strony. Pumpernikiel pokrój na małe kwadraciki lub wytnij z niego

  • Doskonała polędwica z dorsza (PRZEPIS)

    świeżej mięty 1 ząbek czosnku 250 ml oliwy truflowej 150 g pumpernikla 2 żółtka ugotowane w 63°C 75 g masła 150 g malin 3 g cynamonu 100 ml syropu cukrowego 2 g agar agar Sposób przygotowania: Przygotowujemy rybę. Polędwicę z dorsza doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na dwie równe części i

  • Pieczarka

    pieprzem. To jest absolutnie kaloryczna sałatka doskonała do pumpernikla Wersja light - majonez zastąpić jogurtem (2 opakowania). To jest absolutnie doskonały dodatek do śledzia. Marta Gessler

  • Tatar trzy razy

    Tatar trzy razy

    , sokiem z cytryny oraz skórką cytrynową, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, uformuj porcje i ułóż na talerzach, w towarzystwie cząstek cytryny i ziół. Tak przygotowany tatar dobrze smakuje z ciemnym pieczywem, np. pumperniklem. Zobacz tez przepis na tatara z łososia z kolendrą oraz tatara z

  • Kanapeczki w wersji mini - na śniadanie, kolację, przekąskę

    Kanapeczki w wersji mini - na śniadanie, kolację, przekąskę

    Składniki 10-12 paluszków: 10-12 kromek pieczywa razowego lub pumpernikla 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 1-2 łyżeczki masła 4 rzodkiewki Kromki posmaruj masłem i ułóż na nich szynkę i ser oraz plasterki rzodkiewek. Złóż piętrowo po trzy kromki i pokrój w małe paluszki, zepnij je wykałaczką

  • Sos holenderski - z czym smakuje najlepiej?

    Sos holenderski - z czym smakuje najlepiej?

    ... Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Potrzebne składniki: Kruszonka z pumpernikla: - 2 kromki pumpernikla - 1 łyżka stopionego masła - sól - pieprz Kwaśny sos holenderski: - 4 łyżki soku z kiszonej kapusty - 4 żółtka - 1/2 szklanki stopionego