Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krewetki w chrupiącej żytniej panierce z ostą salsą pomidorową
Krewetki w chrupiącej żytniej panierce z ostą salsą pomidorową - składniki:
Krewetki w chrupiącej żytniej panierce z ostą salsą pomidorową - sposób przygotowania:
Krewetki obieramy ze skorupek zostawiając ogony, czyścimy z jelita i myjemy. Robimy marynatę: mieszając oliwę z sokiem z cytryny, rozgniatamy ząbki czosnku i solimy. Krewetki zostawiamy w marynacie na godzinę. W miseczce rozgniatamy płatki żytnie i mieszamy je z łyżeczką ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Do osobnych miseczek przygotowujemy wodę i mąkę. Krewetki obtaczamy mąką, potem szybkim ruchem zanurzamy je w zimnej wodzie i wkładami do miski z mieszanką z płatków żytnich. Gotowe krewetki odkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 st. i wkładamy krewetki na 10 min. Robimy salsę: Świeże pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Myjemy papryki, natkę pietruszki i obieramy czosnek. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mixujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- 500 g krewetek gotowanych (niemrożonych)
- 100 g płatków żytnich
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki wody
- ostra papryka w proszku
- pieprz sól
- Salsa:
- 3 pomidory świeże lub puszka całych pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 duża (albo 2 małe) ostre papryczki (np. piri-piri)
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki