Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki w chrupiącej żytniej panierce z ostą salsą pomidorową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki w chrupiącej żytniej panierce z ostą salsą pomidorową - składniki:
  • 500 g krewetek gotowanych (niemrożonych)
  • 100 g płatków żytnich
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki wody
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz sól
  • Salsa:
  • 3 pomidory świeże lub puszka całych pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 duża (albo 2 małe) ostre papryczki (np. piri-piri)
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
Krewetki w chrupiącej żytniej panierce z ostą salsą pomidorową - sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek zostawiając ogony, czyścimy z jelita i myjemy. Robimy marynatę: mieszając oliwę z sokiem z cytryny, rozgniatamy ząbki czosnku i solimy. Krewetki zostawiamy w marynacie na godzinę. W miseczce rozgniatamy płatki żytnie i mieszamy je z łyżeczką ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Do osobnych miseczek przygotowujemy wodę i mąkę. Krewetki obtaczamy mąką, potem szybkim ruchem zanurzamy je w zimnej wodzie i wkładami do miski z mieszanką z płatków żytnich. Gotowe krewetki odkładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 st. i wkładamy krewetki na 10 min. Robimy salsę: Świeże pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Myjemy papryki, natkę pietruszki i obieramy czosnek. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mixujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krewetki w kokosowej panierce