Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Legumina z cytrusami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Legumina z cytrusami - składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 grejpfruta
  • 1 kg masy makowej do łamańców
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny
  • 2 szklanki drobnej bułki tartej (przesianej)
  • cukier do posypania leguminy
  • słodka śmietanka do polania leguminy
Legumina z cytrusami - sposób przygotowania: Z pomarańczy i grejpfruta wycinamy fileciki (dokładnie usuwamy białą skórkę). Do masy makowej dodajemy po jednym żółtku, cały czas dokładnie mieszając. Gdy masa będzie już dobrze utarta, dodajemy kandyzowaną skórkę z cytryny i na zmianę po łyżce ubitej na sztywno z białek piany oraz po łyżce drobnej bułki tartej. Od razu gdy wymieszamy całość, przekładamy 1/3 masy do formy (może być na babę), układamy warstwę filecików cytrusowych, ponownie 1/3 masy i resztę filecików, przykrywamy masą makową. Wstawiamy do lekko rozgrzanego piecyka i pieczemy mniej więcej pół godziny w 160°C. Lekko studzimy i wyjmujemy leguminę z foremki. Posypujemy cukrem i podajemy do niej słodką śmietankę.