Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ananas, pain perdu, kokos
Ananas, pain perdu, kokos - składniki:
Ananas, pain perdu, kokos - sposób przygotowania:
Zacznij od sorbetu. Zagotuj wodę z cukrem i zagęszczaczem, aż wszystko się rozpuści. Mieszając, dodaj cukier inwertowany i na chwilę odstaw. Wymieszaj pozostałe składniki, a następnie połącz obie mieszanki. Odstaw i schłodź w lodówce. Po schłodzeniu ubij w maszynie do lodów i zamroź. Ananas: Doprowadź wodę do wrzenia i zdejmij z gazu. Rozpuść w niej cukier i dodaj pozostałe składniki. Umieść w pojemniku razem z ananasem i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby owoc się zamarynował. Bezy kokosowe: Rozgrzej piekarnik do 100°C. Przygotuj bezy, ubijając białka, aż utworzy się sztywna piana. Dodaj drobno mielony cukier i ubijaj, aż masa stanie się jednolita i lśniąca . Dodaj cukier puder i ubijaj dalej. Na matę silikonową umieszczoną na blasze wyciskaj bezy o średnicy 1 cm. Obsyp wiórkami i wstaw do piekarnika na 20 minut lub do czasu, aż staną się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Odstaw do ostygnięcia. Pain perdu: Umieść br ioszkę w tylko odrobinę większym od niej pojemniku . Wymieszaj składniki mieszanki jajecznej i zalej nią brioszkę. Nasączajprzez 20 minut, obracając 4 razy, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Podgrzej klarowane masło na patelni z nieprzywierającą powłoką na średnim ogniu. Dodaj nasączoną brioszkę i smaż, aż uzyska złocisty kolor po obu stronach. Zdejmij z patelni i połóż na kratce, aby wystygła. Pasta: Zagrzej mleko z cukrem. Dodaj agar- agar i mieszaj, aż składniki się połączą . Dodaj jaja i gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanka zgęstnieje.Dodaj masło, zmiksuj i odstaw. Schłodź, poczekaj, aż zastygnie, wymieszaj i umieść w rękawie cukierniczym. Sposób podania: Pokrój brioszkę w kostkę i pod grzej w piekarniku w średniej temperaturze przez kilka minut. Rozdziel ananas na dwie porcje. Dodaj kawałki brioszki, kleksy z pasty kokosowej i bezy. Podziel sorbet na 6 małych kulek i umieść po 3 na każdym talerzu. Udekoruj startą skórką z limonki i tajską bazylią. Potrawy i przepisy zostały opracowane przez Marcusa Wareinga, uznanego na świecie i wielokrotnie nagradzanego brytyjskiego szefa kuchni wyróżnionego gwiazdkami Michelin, konsultanta filmu Ugotowany. Dania te są dostępne w jego restauracjach w Londynie - Tredwell's w Covent Garden, posiadającej dwie gwiazdki Michelin restauracji Marcus w Knightsbridge oraz Gilbert Scott Bar & Restaurant w St Pancras.
- Konfitowany ananas:
- 1/3 świeżego ananasa pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- 100 g cukru
- 200 g wody
- 1 limonka (skórka i sok)
- 1/2 laski wanilii bez nasion
- 60 g rumu kokosowego
- 1 duży kawałek brioszki (8cm x 8cm x 3 cm)
- 25 g klarowanego masła
- Mieszanka jajeczna:
- 2 średniej wielkości jaja od kur z wolnego wybiegu
- 60 g drobno mielonego cukru
- 100 g mleka
- 10 ml rumu
- 1/4 laski wanilii bez nasion
- Kokosowe bezy:
- 100 g białek
- 100 g drobno mielonego cukru
- 100 g przesianego cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Pasta kokosowa:
- 90 g mleczka kokosowego
- 65 g drobno mielonego cukru
- 2 małe jaja od kur z wolnego wybiegu
- 90 g niesolonego masła (pokrojonego w kostkę)
- 1 g agar- agar
- Sorbet kokosowy:
- 100 g wody
- 60 g drobno mielonego cukru
- 3 g zagęszczacza Super Neutrose
- 250 g purée kokosowego
- 120 g rumu kokosowego
- 5 g cukru inwertowanego
- 375 g mleczka kokosowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki