Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Młoda kura nadziewana macą, rabarbarem, orzechami i miodem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Młoda kura nadziewana macą, rabarbarem, orzechami i miodem - składniki:
Młoda kura nadziewana macą, rabarbarem, orzechami i miodem - sposób przygotowania: Świeżą, oskubaną kurę nacieramy lekko solą (od środka i na zewnątrz), potem nadziewamy i obkładamy pokrzywami, odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. Jeśli nie mamy pokrzyw, nacieramy tak samo solą i posypujemy (tylko z zewnątrz) posiekaną pietruszką. Smażymy na maśle obrany i pokrojony rabarbar. Kiedy zacznie się rozpływać, dokładamy miód i obrane, posiekane orzechy; przyprawiamy imbirem (delikatnie) i cynamonem (mocniej). Zdejmujemy z ognia, wsypujemy pokruszoną macę, mieszamy. Masę pakujemy do kury, pozbawionej wcześniej pokrzyw. Kurę możemy jeszcze maznąć miodem i delikatnie posolić. Ptaka zaszywamy i pieczemy 1,5 godz. w 180°C, polewając bulionem.