Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki z pomidorkami koktajlowymi i ricottą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki z pomidorkami koktajlowymi i ricottą - składniki:
Babeczki z pomidorkami koktajlowymi i ricottą - sposób przygotowania: Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego: Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Na upieczone spody kładziemy pomidorki, na nich ricottę i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym tymiankiem (możemy zastąpić bazylią).
Zielony koktajl pod patronatem Izy Miko!

Informacje o Babeczki z pomidorkami koktajlowymi i ricottą

  • Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

    Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

    180°C (z termoobiegiem) . Babeczki z pomidorkami koktajlowymi i ricottą (na 6 foremek o śr. 8 cm) Ciasto serowe: 1 porcja ciasta według przepisu podstawowego Farsz: 30-35 pomidorków koktajlowych 4-6 łyżek ricotty kilka gałązek świeżego tymianku Ciasto serowe pieczemy według przepisu

  • Szybkie przekąski na weekend - 8 pysznych przepisów

    Szybkie przekąski na weekend - 8 pysznych przepisów

    Babeczki z pomidorkami koktajlowymi i ricottą Ciasto serowe - według przepisu podstawowego: 150 g zimnego masła 150 g żółtego sera 1 szklanka mąki pieprz lub gałka muszkatołowa sól ew. 1-2 żółtka Farsz: 30-35 pomidorków koktajlowych 4-6 łyżek ricotty kilka gałązek świeżego tymianku Ciasto serowe