Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa limonkowa z kurczakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa limonkowa z kurczakiem - składniki:
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 kukurydziane tortille (o średnicy 15 cm) pokrojone w paseczki
  • 1.5 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 (pojedyncza) pokrojona w plasterki pierś kurczaka
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów (wcześniej pozbawionych pestek)
  • 1/2 szklanki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli cukrowej
  • 6 plasterków limonki
  • sól
  • pieprz
Zupa limonkowa z kurczakiem - sposób przygotowania: Odlewamy 2 łyżki oliwy, które wykorzystamy do usmażenia kurczaka. Resztę oliwy rozgrzewamy w rondlu i smażymy w niej paski tortilli na złoty kolor, około 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Mieszamy w garnku bulion, kolendrę, oregano, ocet i kumin. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka solimy i pieprzymy. Smażymy 3 min na oliwie, co jakiś czas odwracając, aby się równo zrumienił. Dodajemy pomidory, paprykę i cebulę, smażymy razem jeszcze przez 2-3 min, aż kurczak będzie gotów. Do miseczek na zupę wkładamy po plasterku limonki oraz kurczaka usmażonego z pomidorami, zalewamy bulionem. Przed samym podaniem wkładamy do miseczek podsmażone paseczki tortilli.