Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Stek z marlina z warzywami winegret
Stek z marlina z warzywami winegret - składniki:
Stek z marlina z warzywami winegret - sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: wszystkie składniki połącz i wymieszaj. Steki z marlina polej marynatą i odstaw na kilkadziesiąt minut. Przygotuj warzywa: plastry bakłażana posól, zostaw na 30 minut, następnie opłucz, osusz w ściereczce i upiecz na grillu. Plastry cukinii zwilż oliwą, posól, przypraw tymiankiem i także upiecz na grillu. Rozgrzej 100 ml oliwy, wrzuć pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę oraz cebulę i smaż 30 sekund. Ostudź, dodaj rodzynki, pokrojonego pomidora, kapary, tymianek oraz ocet balsamiczny, przypraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: ocet gotuj z szafranem i syropem klonowym, aż odparuje 3/4 płynu. Sos powinien mieć konsystencję płynnego miodu. Steki z marlina osącz (marynatę zachowaj) i grilluj na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, co jakiś czas smarując marynatą. Rybę ułóż na warzywach, oprósz kolorowym pieprzem i skrop sosem. Uwaga: marlin ma białe, niezwykle smaczne i delikatne mięso, które nie powinno być pieczone za długo, gdyż robi się twarde i suche.
- 4 steki z marlina
- miecznika lub innej białej ryby (80 dag)
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- Warzywa winegret:
- 8 plastrów (40 dag) bakłażana
- 12 plastrów (50 dag) cukinii
- 1 obrany i oczyszczony z pestek pomidor
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki namoczonych i osączonych rodzynek
- 1 gałązka tymianku
- 200 ml oliwy
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- Marynata do ryby:
- 1 gałązka tymianku
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- Sos balsamiczny:
- 100 ml białego octu balsamicznego
- 15 ml syropu klonowego
- kilka nitek szafranu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki