Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ostra zupa z awokado

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ostra zupa z awokado - składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
  • 6 pojedynczych pokrojonych w paseczki piersi kurczaka
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • chipsy kukurydziane
  • pokrojony w kostkę miąższ z 2 awokado
  • 3 posiekanych
  • sparzonych i obranych ze skórki pomidory
  • 3 cebulki dymki pokrojone w plasterki
  • garść posiekanej kolendry
  • 1-2 posiekane papryczki jalapeno
  • cząstki limonki
Ostra zupa z awokado - sposób przygotowania: Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, a po chwili kurczaka i oregano. Solimy, pieprzymy, szklimy przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion i sok z limonki, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie (7-8 minut). Przyprawiamy do smaku. Połamane chipsy kukurydziane wkładamy do miseczek, wlewamy zupę, posypujemy awokado, pomidorami, dymkami, kolendrą i jalapeno. Podajemy z cząstkami limonki.