Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z gruszką i serem gorgonzola

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z gruszką i serem gorgonzola - składniki:
  • 1 średnia cebula
  • 2 niezbyt dojrzałe gruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dag ryżu (najlepiej Arborio)
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1.5 l gorącego bulionu (najlepiej z kury)
  • 20 dag sera gorgonzola
  • świeżo zmielony pieprz
Risotto z gruszką i serem gorgonzola - sposób przygotowania: Jedną gruszkę (razem ze skórką) kroimy w małe kawałki i smażymy na połowie masła. Cebulę i drugą gruszkę obieramy, cienko kroimy i podsmażamy w garnku o grubym dnie na reszcie masła z oliwą. Dodajemy suchy ryż i dalej podsmażamy przez parę minut. Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy, aż płyn odparuje. Potem, ciągle mieszając, dodajemy porcjami gorący bulion (gdy porcja bulionu wyparuje - wlewamy następną). Kiedy ryż będzie miękki (po ok. 20 min) dodajemy pokrojoną w kawałki gorgonzolę i podsmażoną gruszkę. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy pieprzem i podajemy.O ile północna część Włoch to kraj serów z krowiego mleka, o tyle środkowa i południowa - serów owczych i kozich. Pod ogólną nazwą pecorino (od słowa "pecora", czyli owca) kryją się sery różnego pochodzenia, mniej lub bardziej dojrzałe. Najbardziej znane to pecorino romano i pecorino toscano. W tej ostatniej kategorii można znaleźć bardzo wiele nazw rozszerzonych, które określają poziom dojrzałości sera. Na przykład marzolino, bo produkowany jest tylko w marcu, gdy owce pasą się na pierwszej wiosennej trawie, albo di fossa, bo ser dojrzewał w specjalnych grotach. W Toskanii najlepsze pecorino pochodzi z Pienzy, miasteczka na południe od Sieny.Pecorino jest tak popularne, że w niektórych tradycyjnych przepisach figuruje po prostu jako cacio, czyli 'ser' (od łacińskiego caseum). Spaghetti ze startym pecorino i czarnym pieprzem to jeden z cudownych, prostych sposobów, by zjeść talerz pysznego