Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Indyk z pesto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Indyk z pesto - składniki:
  • 4 szklanki ugotowanego na półmiękko ryżu
  • 1 szklanka pesto (najlepiej domowego)
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii
  • 1 nieduży indyk (4-5 kg)
  • oliwa
  • 40 dag wędzonego bekonu
  • pokrojonego w cienkie plasterki
Indyk z pesto - sposób przygotowania: Ryż mieszamy z pesto i orzeszkami, napełniamy nim wnętrze indyka. Spinamy wykałaczkami otwór w tuszce i obwiązujemy wykałaczki nitką. Podwiązujemy nogi i skrzydła. Indyka nacieramy oliwą, układamy na ruszcie, pod spód wkładamy brytfannę. Na wierzch kładziemy plasterki bekonu. Pieczemy indyka przez godzinę w temperaturze 160°C. Odwracamy indyka, obkładamy świeżym bekonem, pieczemy jeszcze przez godzinę. Na koniec przewracamy indyka na grzbiet, piersi i udka obkładamy świeżymi plasterkami bekonu i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu smarujemy je wytworzonym sosem.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty