Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb razowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb razowy - składniki:
Chleb razowy - sposób przygotowania: Wieczorem w dniu poprzedzającym pieczenie przygotowujemy rozczyn: wlewamy do dzieży kwaśne mleko, wsypujemy nieckę przesianej białej mąki oraz miskę mąki razowej. Dodajemy roztarte drożdże, pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Rano rozpalamy w piecu drewnem z drzewa liściastego i trzymamy w nim ogień przez 2 godz. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, sól i wyrabiamy bardzo dokładnie, po czym zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Na podłodze rozstawiamy koszyki do formowania bochenków, wysypujemy je mąką i układamy w nich ciasto, aby przyjęło ich formę. Z ciasta wychodzi zwykle 10-12 bochenków. Na końcu wyskrobujemy dzieżę i z resztek ciasta formujemy ostatni, mały bochenek, tzw. poskrobek i również go pieczemy. Z pieca wygarniamy dokładnie żar, resztę wymiatamy zamoczoną w wodzie miotłą ze świeżych gałązek świerkowych. Za pomocą łopaty wkładamy chleb do pieca, po 10 min można go poprzekładać, aby równo wyrastał. Chleb należy piec ok. 1 godz., sprawdzając, czy się za bardzo nie pali (w piekarniku pieczemy go przez ok. 45 min w 220oC). Po wyjęciu obmywamy go ściereczką i nacieramy słoniną, dzięki temu będzie kruchy. Ułożone bochenki przykrywamy serwetą i pozostawiamy na kilka godzin.

Informacje o Chleb razowy

  • Chleb razowy

    <strong>Chleb</strong> <strong>razowy</strong>

    Zdrowa alternatywa Chleb razowy to jeden z produktów kojarzonych z popularnym w ostatnich latach z zdrowym stylem życia. Powszechnie docenia się jego liczne wartości odżywcze i bogaty skład witaminowy. Często polecany jest

  • Chleb razowy: sprawdzone przepisy

    <strong>Chleb</strong> <strong>razowy</strong>: sprawdzone przepisy

    Chleb razowy - warto wiedzieć Mąka razowa, z której wypieka się chleb razowy, powstaje przez jednorazowe, grube zmielenie ziarna. Tradycyjnie chleb razowy przygotowuje się z mąki żytniej na zakwasie, bez drożdży. Chleb razowy zawiera znacznie więcej błonnika oraz składników mineralnych, niż

  • Menu dnia

    Menu dnia

    chleb razowy na zakwasie Pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Jajka zapiekane z pomidorkami i szpinakiem Składniki na 4 porcje: 8 jajek 2 garści listków młodego szpinaku, umytych i osuszonych 250 g pomidorków koktajlowych lub cherry, umytych, pokrojonych na ćwiartki lub połówki 4 łyżki masła sól

  • Jak upiec chleb?

    Jak upiec chleb?

    na zakwasie Chleb na zakwasie ma specyficzny, lekko kwaskowaty, ziemny smak. Odrobinę zakwasu można dostać od znajomych, jeśli znamy osoby, które regularnie robią chleb. Można też zrobić zakwas samodzielnie. Składniki na chleb razowy z ziarnami: 1,5 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki żytniej 1

  • Jak zrobić kwas chlebowy?

    Jak zrobić kwas chlebowy?

    wyobrazić. Dlatego musimy zadowolić się tym ze sklepu lub skusić się na przyrządzenie go samodzielnie w domu. Jak zrobić kwas chlebowy - poznaj sprawdzony przepis Podstawowe składniki napoju to suchy chleb razowy, drożdże, cukier, woda i rodzynki. Powstaje jednak wiele różnych receptur, możemy więc spotkać

  • Menu dnia z solidną zapiekanką

    Menu dnia z solidną zapiekanką

    Idealnie rozgrzeje w zimny i deszczowy dzień. Solidna cebulowa zupa - najlepiej na rosole wołowym. Zupa cebulowa gęsta Składniki l rosołu wołowego 40 dag cebuli 6-8 dag masła 20 dag chleba razowego 2-3 dag masła do chleba sól pieprz imbir mielone goździki i gałka muszkatołowa

  • Kuchnia pod kontrolą z Miele - przepisy Jarosława Uścińskiego

    Kuchnia pod kontrolą z Miele - przepisy Jarosława Uścińskiego

    1.    Przekąska: filet halibuta marynowany masłem szafranowo cynamonowym na lazanii z chleba razowego, świeżego ogórka i kremu ziołowego skład filet halibuta 800 g masło - 100 g szafran - 05 g cynamon - do

  • Sycące menu dnia z apetyczną zapiekanką ziemniaczaną

    Sycące menu dnia z apetyczną zapiekanką ziemniaczaną

    Taką zupę możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub domowymi preclami . Zupa cebulowa gęsta 1,5 l rosołu wołowego 40 dag cebuli 6-8 dag masła 20 dag chleba razowego 2-3 dag masła do chleba sól pieprz imbir mielone goździki i gałka muszkatołowa do smaku Cebulę obierz, opłucz