Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bułeczki parzone
Bułeczki parzone - składniki:
Bułeczki parzone - sposób przygotowania:
Pół litra mąki sparzamy pół litrem gorącego mleka i dokładnie mieszamy, żeby nie było gruzełków. Po wystudzeniu wlewamy drożdże rozrobione z odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem wlewamy roztopione masło, resztę mleka, ubite żółtka, cukier, szczyptę soli, dosypujemy resztę wygrzanej i przesianej mąki, doskonale wyrabiamy i pozostawiamy, aby ciasto podrosło. Z ciasta formujemy bułeczki, po raz kolejny dajemy im wyrosnąć, smarujemy jajkiem i pieczemy. Po upieczeniu natychmiast zdejmujemy je z blachy.
Informacje o Bułeczki parzone
-
Chlebie nasz powszedni...
grubo mąką, skrapiamy z wierzchu gorącą wodą i wstawiamy do gorącego pieca na 3 kwadranse do godziny, nie ruszając go wcale. Bułeczki parzone 4 l mąki, 1 l mleka, 80 g drożdży
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki