Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś marynowany - gravad lax

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś marynowany - gravad lax - składniki:
Łosoś marynowany - gravad lax - sposób przygotowania: Jeżeli łosoś jest zamrożony, należy przed przygotowaniem rybę rozmrozić. Oczyścić rybę dokładnie, odfiletować i osuszyć, jednak nie płukać. Pozostawić skórę. Wymieszać cukier, pieprz oraz sól i natrzeć mięsiste części łososiowych filetów. Połączyć płaty parami i przycisnąć. Tak przygotowanego łososia włożyć do plastikowej torebki, a tę szczelnie zamkniętą pozostawić na 36 godzin w lodówce. Po pierwszych 18 godzinach obrócić torebkę. Następnie delikatnie oczyścić filety z przypraw i pokroić łososia na cienkie plasterki. Ozdobić cytryną i koperkiem.