Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ziemniaki Dauphine
Ziemniaki Dauphine - składniki:
Ziemniaki Dauphine - sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, studzimy i dokładnie ubijamy na purée; można użyć ziemniaków pozostałych z obiadu z poprzedniego dnia, pamiętając o tym, żeby wagowo ziemniaków było ok. 3 razy więcej niż ciasta. Dodajemy do ciasta ptysiowego i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Papier do pieczenia tniemy na paski i smarujemy olejem. Rękawem cukierniczym (albo bardzo mocną torebką na mrożonki z odciętym rogiem) wyciskamy wałeczki, a potem kroimy je na kawałki wielkości korków do wina. Na dużej patelni rozgrzewamy 5 cm oleju. Olej ma odpowiednią temperaturę, jeśli wokół zanurzonego w nim drewnianego patyczka do szaszłyków pojawiają się bąbelki. W gorącym oleju zanurzamy papier, na którym są wałeczki ciasta i smażymy, aż staną się złociste (ok. 1-2 min). Kiedy papier się odklei usuwamy go szczypcami kuchennymi. Jeśli wałeczki same się nie odwracają (może tak być, jeśli jest za mało oleju), odwracamy je i smażymy z drugiej strony. Kiedy się zezłocą, wyławiamy je łyżką cedzakową i dobrze osączamy na papierowym ręczniku.
- 70-80 dag ziemniaków
- 1/2 porcji ciasta ptysiowego
- olej słonecznikowy do smażenia
Pyszne ziemniaczki w skorupkach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki