Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowana gruszka z tymiankiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grillowana gruszka z tymiankiem - składniki:
  • 4 gruszki
  • oliwa zwykła i truflowa
  • listki tymianku
  • 160 g okruchów ciemnego chleba żytniego (może być żytni razowy)
  • 80 g masła
  • Białe chrupki (niekoniecznie):
  • 10 ml oliwy tymiankowej
  • 50 g maltodekstryny
Grillowana gruszka z tymiankiem - sposób przygotowania: Gruszki kroimy na połówki, nacieramy zwykłą oliwą, karmelizujemy na patelni grillowej stroną przecięcia do dołu. Jeśli są twarde, wkładamy je jeszcze na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Okruchy chleba podsmażamy na chrupko na maśle. Upieczone gruszki skrapiamy oliwą truflową, układamy na talerzach, posypujemy okruchami chleba i listkami tymianku. Uwaga: Robert Trzópek przygotowuje też do tego dania białe chrupki, łącząc oliwę tymiankową z maltodekstryną i podgrzewając taką mieszankę na patelni, aż utworzą się kuleczki. W sezonie można ułożyć na gruszkach cieniutkie plasterki czarnej trufli.