Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem morelowy

Autor
A A A
  • Dżem morelowy

    Fot. Shutterstock.com / sarsmis

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem morelowy - składniki:
  • Na 4 słoiczki po 250 ml:
  • 1 kg dojrzałych
  • ale nie miękkich moreli
  • 30 dag cukru żelującego
  • 100 ml miodu
  • 200 ml wody
Dżem morelowy - sposób przygotowania: Morele płuczemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Podgrzewamy miód z 200 ml wody. Gdy płyn się zagotuje, dodajemy morele i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Morele odcedzamy a do płynu dodajemy cukier i gotujemy, aż się on rozpuści, a syrop zgęstnieje (dość krótko, ok. 5 min). Dodajemy morele i delikatnie mieszając, gotujemy jeszcze chwileczkę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je i odstawiamy. Dżem morelowy jest świetnym nadzieniem do ciast i ciastek - na przykład naszych zawijanych. Można go też podawać z twarożkiem.

Informacje o Dżem morelowy

  • Menu dnia z tradycyjnym rosołem

    Menu dnia z tradycyjnym rosołem

    cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego bita śmietana lub lody Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksuj na gładką

  • Międzynarodowe menu

    Międzynarodowe menu

    zmielonych migdałów 15 dag gorzkiej czekolady 7 jaj 12 dag masła 12 dag cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół laski wanilii 2/3 szklanki dżemu morelowego szczypta soli. Polewa: 2/3 szklanki dżemu morelowego 20 dag czekolady deserowej 3 łyżki śmietanki 30-proc. łyżka masła łyżka cukru

  • Menu dnia prosto z Austrii

    Menu dnia prosto z Austrii

    kawiarni hotelu Sacher. Tort Sachera 24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.) 24 dag masła o temperaturze pokojowej 6 białek 16 dag cukru odrobina cukru waniliowego 5 żółtek 24 dag mąki dżem morelowy do przełożenia polewa czekoladowa do dekoracji Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż

  • Królewskie menu na środek tygodnia

    Królewskie menu na środek tygodnia

    wina 1 listek laurowy sok z 1 cytryny 3 łyżeczki dżemu morelowego 1 słoik (300 ml) majonezu 1/2 szklanki śmietany tortowej Kurczaka umyj i osusz, do środka tuszki włóż pół cytryny. Ułóż w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalej taką ilością wody, aby sięgała do 2/3 kurczaka, posól. Garnek

  • Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

    Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

    : 4 jabłka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego bita śmietana lub lody Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i

  • Przepisy na miłość i zbrodnię [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    Przepisy na miłość i zbrodnię [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    stronie zrobią się złocistobrązowe (po 4?6 minutach), przewrócić na drugą stronę i również zrumienić. - Osuszać na papierowym ręczniku lub wytłaczankach po jajkach. - Podawać ze specjalnie przygotowanym mięsem mielonym albo z masłem, serem wiejskim lub dżemem morelowym domowej roboty. 2 słodkie, dojrzałe

  • Owoce w cieście zapieczone

    owoce o kwaśnym smaku. Ciasto z jabłkami Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 185 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu Farsz: 4 jabłka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki dżemu morelowego

  • Słodkie wspomnienia z wakacji

    Słodkie wspomnienia z wakacji

    odrobina cukru waniliowego 5 żółtek 24 dag mąki dżem morelowy do przełożenia polewa czekoladowa do dekoracji Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, czały czas ucierając mikserem na