Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik na zimno z jagodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Sernik na zimno z jagodami - składniki:
Sernik na zimno z jagodami - sposób przygotowania: Upiecz biszkopt: dno tortownicy wyłóż pergaminem. Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Wymieszaj z żółtkami, a potem połącz z przesianą mąką. Ciastem napełnij tortownicę, piecz 8 minut w temp. 190°C na słomkowy kolor. Biszkopt przestudź w formie, otwórz tortownicę, zdejmij pergamin. Wokół biszkoptu ponownie zapnij brzeg tortownicy. Przygotuj konfiturę do dekoracji sernika: odważ 10 dag jagód i zagotuj je z łyżką cukru. Ostudź. Przygotuj masę: ser utrzyj z 15 dag cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Ucieraj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody. Śmietanę ubij z resztą cukru. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej), wlej do masy serowej, połącz z ubitą śmietaną i pozostałymi surowymi jagodami (w przypadku jagód mrożonych bardzo ważna jest podana kolejność łączenia składników!). Masę wyłóż na biszkoptowy spód, wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki, a potem udekoruj konfiturą.
Sernik na zimno z truskawkami- najlepszy na lato

Informacje o Sernik na zimno z jagodami

  • Jagodowa miłość

    Jagodowa miłość

    wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem. Sernik na zimno z jagodami i jeżynami Spód: 10 dag pokruszonych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)   1/2 szklanki płatków

  • Sernik na zimno - deser idealny

    Sernik na zimno - deser idealny

    sięgnąć po świeże owoce, sernik z powodzeniem przygotujesz również z tych mrożonych. Oprócz jagód polecamy także borówki, poziomki lub maliny. Sernik na zimno z jagodami Konfitura: 100 g jagód łyżka cukru Ciasto: 2 jajka 30 g cukru 40 g mąki pszennej Masa sernikowa: 400 g tłustego białego sera

  • Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!

    Orzeźwiające desery - w sam raz na upały!

    zamrażalnika na około 2 godziny. Przed podaniem deser udekoruj pozostałymi bezami (całymi albo pokruszonymi), polej sokiem owocowym lub alkoholem. Lato bez sernika na zimno to lato stracone. Polecamy w wersji jagodowej. Sernik na zimno z jagodami Konfitura: 100 g jagód łyżka cukru Ciasto: 2 jajka 30